КОГНІТИВНІ МЕХАНІЗМИ ТВОРЕННЯ СИНЕСТЕЗІЙНИХ МЕТАФОР У ВІРШОВАНИХ ТЕКСТАХ - Герасімова , І. А. (Нова філологія, 2023)
Стаття присвячена дослідженню ролі когнітивних механізмів у творенні синестезійних метафор у віршованих текстах. Зроблено припущення про те, що синестезійні метафори є лінгвокогнітивним засобом, який допомагає виразити абстрактні концепти через сенсорні образи та асоціації. На основі даних про розподіл активності в різних частинах мозку застосовано психолінгвістичний підхід до вивчення синестезійної метафори, а також розглянуто основні теорії щодо тісної взаємодії між мовними процесами, когнітивними механізмами та емоційною реакцією людини, а саме: гіпотезу спільних когнітивних механізмів обробки інформації, гіпотезу генетичних факторів та нейрофізіологічних аспектів синестезії. Особливу увагу приділено розумінню таких когнітивних механізмів, як асоціативна синтеза, метафоричне перенесення, семантичне перенесення, крос-модальна переробка (або мультимодальна інтеграція), ментальне відображення та просторова метафора, а також описано дію кожного із зазначених когнітивних механізмів на конкретних прикладах із поетичних творів українських та англійських авторів. Продемонстровано, як когнітивні механізми сприяють передачі характеристик одного сенсорного концепту до іншого, створюючи нові асоціації й образи, збагачуючи віршований текст. Виявлено вплив різних сенсорних модальностей, таких як зір, слух, дотик, нюх та смак, на вибір сенсорних образів для творення синестезійних метафор. Зроблено висновок про те, що когнітивні механізми відображають взаємодію звукосимволічного або звуконаслідувального компонентів у різних типах синестезійних метафор. Побудовано схеми-моделі синестезійних метафор, які мають полімодальний характер сенсорних комбінацій.