КОМПЛЕКС МЕНШОВАРТОСТІ / ПЕРЕВАГИ У ПСИХОСВІТІ ТОДОСЯ ОСЬМАЧКИ - Бойко , В. В.; Михида , С. П. (Нова філологія, 2023)
Усебічне розкриття неординарної особистості Тодося Осьмачки досі залишається актуальним. У статті осмислено особистісні та художні вияви комплексу меншовартості / переваги письменника. На основі мегатексту здійснено аналіз стосунків митця з матір’ю та з’ясовано, що особливий вплив на формування психосвіту Тодося Осьмачки мало почуття провини автора за глухоту матері. Під час вивчення питання про особливості функціонування почуття провини в психоструктурі особистості було виявлено, що представники аналітичної психології (А. Адлер) та психоаналізу (З. Фройд) не відокремлюють почуття провини від комплексу меншовартості, адже обидва психічні вияви породжені конфліктом між Я і Над-Я. Також психоаналітики вважають, що людська меншовартість сприяє розвитку здібностей особистості, її самотворчої енергії (А. Адлер). Ми дотримуємось вказаної думки, адже почуття провини формує досить розвинене Над-Я, під впливом якого енергія афективних потягів свідомо спрямовується на продуктивну творчу діяльність. Аналіз психоавтобіографічної повісті Тодося Осьмачки «Ротонда душогубців» дав можливість розглянути мікросоціальну динаміку розвитку особистості самого автора, оскільки психосвіт головного героя Івана Бруса є психічною проєкцією психосвіту самого митця. А із розлогих монологів-спогадів головного персонажа дізнаємось, що побутова перевантаженість матері корелювала із жорсткістю у вихованні дітей. На думку З. Фройда, таке виховання сприяє розвитку сильного Над- Я, яке вибудовується за взірцем не батька-матері, а батьківських Над-Я. Однак особливим фактором ставлення матері до своїх дітей була відсутність примусу до будь-якої діяльності, що, за психоаналітичною концепцією, є ознакою формування комплексу переваги. Мегатекст письменника дозволяє припустити, що у психосвіті Тодося Осьмачки комплекс меншовартості, породжений спочатку почуттям провини за глухоту матері, а пізніше посилений провиною за смерть брата, трансформувався в комплекс переваги, який суттєво вплинув на формування Осьмачки-митця.