ВЕРБАЛЬНИЙ ПОРТРЕТ ПЕРСОНАЖІВ АРХЕТИПУ «ЗНЕВАЖЕНА ЖІНКА» (У ФІЛЬМАХ МАСОВОЇ КУЛЬТУРИ) - Бережна, М. В. (Нова філологія, 2023)
Дослідження зосереджується на наративному аналізі вербального портрета одинадцяти жіночих кіноперсонажів, що належать до архетипу «Зневажена жінка». Гіпотеза дослідження передбачає, що наративи персонажів визначаються архетипом. Архетип – повторюваний образ у колективному несвідомому, за визначенням К. Юнга. Дослідження звертається до пост-юнгівських типологій архетипів, беручи за основу класифікацію В. Шмідт. Типологія В. Шмідт сумісна з класифікацією людських потреб А. Маслоу. «Зневажена жінка» є антиподом позитивного архетипу «Матріарх», оскільки обоє керуються однаковими базовими потребами у любові та повазі. Таким чином, персонажі прагнуть створити та зберегти союз з обраним ними партнером. Зазвичай ідея втілюється у вигляді шлюбного союзу та створення родини; втім енергія може бути скерована на створення та управління певною групою осіб (яка слугує сурогатною родиною). Потреба визначає її наративи про шлюб, родину, спільне майбутнє, любов, підтримку, дім, порядок, та вірність. На відміну від потреб «Матріарха», прагнення «Зневаженої жінки» не задоволені, і персонажі другого архетипу почуваються зрадженими, неприйнятими, покинутими, зневаженими, забутими, небажаними та скривдженими. Це визначає наративи «Зневаженої жінки» про страждання, самотність, нерозділене кохання, байдужість, образу, зраду, відплату, покарання, помсту, та зловтіху. Щоб врівноважити негативні почуття, «Зневажена жінка» потребує контролю та влади, що створює враження порядку та структури у певному аспекті її життя. В цьому вона може вдаватися до крайнощів, перетворюючись та тирана та диктатора. Вона скеровує жагу помсти проти різних персонажів, не обмежуючись чоловіком, який образив її. Зазвичай її дії видаються виправданими, оскільки вона представлена як жертва чоловічої зради, яка заслуговує компенсації. Таким чином, «Зневажена жінка» переважно виступає антагоністом, рідше – злодійкою. Розвиток арки персонажа для «Зневаженої жінки» передбачає: 1) пробачення та шлюб; 2) прийняття ситуації та рух вперед; 3) справедливу помсту та рух вперед; 4) необґрунтовану помсту та подальшу конфронтацію; 5) необґрунтовану помсту та смерть / недієздатність. Кінцевий результат залежить від жанру, рейтингу та цільової аудиторії фільму, ролі персонажа (антагоністка чи злодійка) та розвитку персонажної арки (негативна валентність, контамінація чи виправлення).