АНГЛОМОВНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ ЯДРА ПРАВОСЛАВНОГО КОНЦЕПТУ «ІКОНА» - Стовбур, О. В. (Нова філологія, 2023)
У руслі сучасних лінгвістичних досліджень особлива увага приділяється взаємодії мови, культури та релігії, а вивчення концепту як одиниці мови та культури одночасно є найкращим шляхом для вирішення низки відповідних питань. Усе більшої актуальності проблема вивчення християнських концептів та лексики, яка їх репрезентує, набуває у світлі глобалізаційних світових процесів для поліпшення міжкультурної, міжрелігійної та міжконфесійної взаємодії. Саме тому проблема відтворення православного концепту «ікона» засобами англійської мови є актуальною і своєчасною. У науковій розвідці був досліджений взаємозв’язок між релігійною та мовною картинами світу, який визначається так: релігійну картину світу формують основні релігійно-культурні поняття та концепти, що трансформуються людиною крізь призму свого мислення і відображуються на мовному рівні. Саме різниця в мовних та культурних картинах світу і стає проблемою під час іншомовного відтворення одиниць релігійного концепту. Щодо досліджень релігійних концептів в Україні, то вони проведені переважно на матеріалі української мови (П. Мацьків, Т. Вільчинська, Н. Піддубна); стосовно порівняльного аспекту дослідження, то слід визнати досить незначний корпус досліджень у цій сфері (Л. Черноватий, О. Жихарева, Н. Попович). Концепт «ікона» вивчається нами в лінгвокультурологічному аспекті. Вибраний нами концепт є одним зі значимих духовних концептів української мовної картини світу, який практично не досліджений у руслі іншомовної репрезентації. Лексикографічний опис ядерної лексеми концепту «ікона» на основі тлумачення словникових дефініцій дає змогу зробити висновок про те, що існує певна асиметрія компонентів значень в англійській та українській мовах. Найбільш складними для іншомовного відтворення релігійних концептів є ті , що в силу культурно-історичних причин є лакунарними в мові реципієнта. Відносно української та англійської релігійних лінгвокультур це і є концепт «ікона». У силу розходжень в основах віровчення різних християнських конфесій існує загроза помилкового переносу значення лексем, що репрезентують концепт (семантичний трансфер), і навіть помилок догматичного характеру.