ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ МОВНОЇ ОЦІНКИ АВТОРСЬКОГО ТА ПЕРСОНАЖНОГО МОВЛЕННЯ (НА МАТЕРІАЛІ ЛІТЕРАТУРНОЇ БІОГРАФІЇ У. АЙЗЕКСОНА “STEVE JOBS: BIOGRAPHY”) - Главацька, Ю. Л. (Нова філологія, 2023)
У статті увагу сконцентровано на засобах вираження мовної оцінки авторського та персонажного мовлення. Критико-аналітичний огляд наукової літератури доводить, що однією з особливостей біографічних текстів є глибока зосередженість на внутрішньому світі відомої особистості. Встановлено, що аксіологічна діяльність автора тексту здійснюється за допомогою двох видів оцінки: логічної (раціональної) та емоційної (ірраціональної). Доведено та проілюстровано, що оцінювання знання про явище, предмет чи особистість може бути позитивним і негативним. Серед способів вираження оцінного суб’єкта авторка статті виокремлює індивідуального суб’єкта оцінки, коли оцінка надається однією певною особою. Матеріалом дослідження слугує робота У. Айзексона «Стів Джобс: біографія». З’ясовано, що в цій літературній біографії індивідуальним суб’єктом оцінки є як наратор тексту, так і протагоніст – Стів Джобс, адже спостерігаємо як його власну оцінку, так і оцінку, надану автором. Позиція останнього реалізується в тексті в такий спосіб: прямою вказівкою на людей, які оточували Стіва Джобса і впливали на його розвиток; через особові займенники та словосполучення з ними; шляхом використання вставних слів і словосполучень. Індивідуальний суб’єкт оцінки протагоніста відображений у літературній автобіографії за допомогою особових займенників, слів і словосполучень на позначення певної групи людей тощо. За результатами семантичного аналізу виявлено низку лексичних одиниць, які передають оцінку авторського мовлення та мовлення головного персонажа. Серед них виокремлено іменники, дієслова, прикметники та дієприкметники, фразеологічні словосполучення. На синтаксичному рівні спостерігаємо такі засоби відображення оцінки, як порівняльні, паралельні, атрибутивні конструкції, вставні слова, а також відокремлені члени речення.