ЖАРГОНІЗМИ В АНГЛОМОВНІЙ БІРЖОВІЙ ЛЕКСИЦІ - ШЕВЧЕНКО, О. І.; КИСІЛЬОВА, І. Ю. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена лінгвістичному аналізу жаргонізмів в біржовій лексиці, бурний розвиток якої зумовлений активним розвитком фінансових ринків в Україні. В результаті сформувалась спеціальна лексика, переважну більшість якої складають професіоналізми. У сучасній лінгвістичній науці поняття жаргону трактується як «певний різновид мови, соціальний діалект, який відрізняється від загальнонаціональної мови особливим лексичним складом та фразеологією», характерними рисами якого є нестійкість, швидка змінність, значна синонімія та багатозначність. Жаргон використовується певними соціальними, професійними чи іншими групами, які об’єднані спільними інтересами (військовий або кримінальний жаргон). Біржовий жаргон поширюється в окремо взятому професійному середовищі ( біржовій сфері) та відображає існуючі в ньому мовні реалії. Професійна мовна комунікація в біржовій сфері включає в себе не лише формальний документообіг, а також міжкультурні та міжгалузеві зв’язки з партнерами по бізнесу, що викликає необхідність володіння професійним жаргоном. Одним з основних способів утворення англомовного біржового жаргону є метафоричний перенос, який існуючими найменуваннями позначає нові явища та пояснює спеціальні терміни, надаючи мові емоційно-експресивного забарвлення. Причинами, які сприяли розповсюдженню біржового жаргону названо: відчуття влади; вираження приналежності до групи професіоналів; «функція конспіративної комунікації»; спрощення спілкування та взаєморозуміння; полегшення розмови про неприємні речі. лише Незначна кількість біржових жаргонізмів має певну історію походження, а більшість виникла в результаті скорочення довгих термінів, або має прив’язку до асоціативного ряду. В статті проаналізовано походження жаргонних термінів з конотацією «гроші», які займають особливе місце в біржовій жаргонній лексиці. Зазначено, що формування української біржової термінології відбувається дуже повільно; переважно за рахунок англійських та російських запозичень, а кількість власної біржової термінології та жаргонізмів є незначною.