ЛІТЕРАТУРНИЙ ПЛЮРИЛІНГВІЗМ У ФРАНКОФОННОМУ КОНТЕКСТІ: МОВА ІНШОГО ТА КРЕАТИВНЕ ПИСЬМО - Бурде, Ж.-Ф. (Нова філологія, 2023)
Стаття присвячена обговоренню питання франкофонної літератури з огляду на вибір особистісного стилю авторами, рідною мовою яких не є французька. Вибір іншої мови для застосування у своїй літературній творчості залучає письменника до діалектики між рідною мовою та культурою, з одного боку, та іноземною мовою і культурою – з іншого. Перед ним постає проблема цієї подвійної спадщини: йому необхідно, власне, зберегти в мові твору слід, відгомін, присутність рідної мови. Це призводить до формування у так званих «франкомовних» письменників специфічного власного стилю, який відбиває розрив між мовами та в якому він відіграє фундаментальну роль. Завдяки аналізу наративних секвенцій ми демонструємо, як це питання розглядається та вирішується в різні, але водночас конвергентні способи у творах, яким притаманний подібний двомовний вимір.