ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ВАЛЕНТНОСТІ В ДОСЛІДЖЕННІ ПРОЦЕСУ ТЕРМІНОЛОГІЧНОЇ НОМІНАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ ТЕРМІНОСИСТЕМИ «НАЙМЕНУВАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ») - Шашкіна, Н. І.; Соколова, К. В.; Дружиніна, Л. В. (Нова філологія, 2022)
У сучасному мовознавстві дослідженню «термінологічноі валентності» присвячена незначна кількість праць, однак це лінгвістичне явище потребує ретельного вивчення, тому що дає змогу показати процес появи нових термінологічних найменувань з певною точністю, що й зумовлює актуальність цього дослідження. Як показують дослідження провідних учених-лінгвістів, валентність є однією з найважливіших структурних характеристик лексичних одиниць, оскільки фіксує всю дистрибуцію цієї одиниці та сполучуваність такої одиниці з іншими. Валентність ґрунтується на законах смислового узгодження і співположення одиниць завдяки наявності в їхньому змісті загальних компонентів (Л. Новіков, М. Степанова та інші). Актуальність нашого дослідження зумовлена необхідністю проаналізувати принципи будови, семантики та функціонування мовних одиниць фахових терміносистем. Центральну позицію серед цих одиниць посідає термін. Терміносистема найменувань будівельних матеріалів в українській мові на початку ХХІ століття є об’єктом дослідження цієї статті. Метою нашого дослідження є аналіз засобів номінації спеціальних понять будівельної індустрії. Розглянуто терміни-найменування будівельних матеріалів і проаналізовано, які ознаки понять відображені в їхніх структурах, проаналізовано, як впливає взаємозв’язок об’єктів дійсності на сполучуваність компонентів термінологічних найменувань, що означають ці матеріали. У цьому дослідженні термін «валентність» використовується синонімічно терміну «сполучуваність». У статті застосовується валентний аналіз для того, щоб проаналізувати, як створено термінологічне найменування. Як відомо, наявні такі типи валентності: семантичний, лексичний і синтаксичний. У статті розглядається семантична і синтаксична валентність термінологічних найменувань для визначення сукупності і властивості потенційно можливих зв’язків терміна й умови реалізації цих зв’язків. Валентність складеного термінологічного найменування зумовлена цілою низкою причин: належність терміна до тієї або іншої частини мови; морфемним складом терміна і дефініцією терміна, його належністю до тієї або іншої тематичної групи в межах терміносистеми. Валентний аналіз суфіксальних і складних похідних термінів найменувань будівельних матеріалів дав змогу виявити характер їхньої семантичної валентності та визначити поняттєві механізми творення.