РОЛЬ ІНТЕРДИСКУРСИВНИХ ЗВ’ЯЗКІВ У СТВОРЕННІ ЕМОТИВНОСТІ ФЕНТЕЗІ-РОМАНІВ ТЕРРІ ПРАТЧЕТТА - Холмогорцева, І. С. (Нова філологія, 2022)
У статті аналізується роль інтердискурсивних зв’язків у формуванні емотивної складової частини текстів фантастичних романів серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта. Інтердискурсивність розглядається як взаємодія однорівневих та різнорівневих компонентів дискурсів у межах художнього дискурсу романів-фентезі. Інтердискурсивні зв’язки передбачають інтеракцію елементів, що перебувають в основі дискурсів, а сам, суб’єктів дискурсу, комунікативні ситуації, факти, що відносяться до певного виду дискурсу, невербальні феномени. Було виявлено, що такі зв’язки реалізуються у вигляді включення в текст різних мовних і немовних засобів, які є культурно значущими, та до яких належать прецедентні тексти (55,5 %), прецедентні імена (4,2 %), прецедентні події (12,1 %) і прецедентні явища (28,2 %). У статті розглядається референція засобів інтердискурсивності та їх значення у спонуканні емоцій у реципієнта: сприяння усвідомленню реальності фантастичного світу відбувається завдяки уведенню референцій на природні та наукові явища, запозиченню фольклорних реалій, обіграванню побутових подій, а також завдяки алюзії на відомі предмети мистецтва. Прецедентні ситуації, що характерні для земного світу, інкорпоруються у фантастичний світ за допомогою ремінісценцій та архітекстуальних зв’язків, в той час як прецедентні імена використовуються для посилення ідентичності вигаданої реальності і буття. У роботі зазначено, що, окрім поглиблення емоційного зв’язку, що створюється між реальним і фантастичним світом, та формування змістовного компоненту, інтердискурсивні зв’язки в тексті допомагають створити потрібне автору емотивне навантаження, що має на увазі реалізацію прагматичних функцій самовираження автора та емоціонального впливу на реципієнта. Механізмом передачі емоційного впливу є інтердискурсивність як діалогічні відношення, що мають гносеологічний, комунікативний та мовний аспекти вираження. Інтердискурсивні зв’язки, що сприяють емоційній готовності реципієнта побудувати у власній уяві фантастичний світ на основі авторської думки, ототожнюють вигаданий світ із реальним за допомогою прецедентних феноменів, ситуацій та імен.