ТЕЛЕСКОПІЯ ЯК НОВІТНІЙ МЕТОД СЛОВОТВОРЕННЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ ЛЕКСИКИ - Теглівець, Ю. В. (Нова філологія, 2022)
Статтю присвячено аналізові явища телескопії як одного з найефективніших та найпопулярніших способів словотвору. Інтенсивність суспільно- політичних процесів зумовлює миттєве виникнення телескопізмів на позначення нових реалій та понять. Саме тому джерельною базою ми обрали середовище соцмереж як найбільш сприятливе для утворення телескопійних одиниць завдяки їхній новизні та експресивності. Аналіз праць багатьох науковців свідчить, що в них відсутня одностайна думка щодо поняття телескопія. Більшість із науковців схильні вважати телескопію окремим способом словотвору. Також відсутня єдина назва для позначення цього способу словотвору. Науковці використовують такі поняття, як «слова-злитки», «слова-амальгами», «слова-портмоне», «контамінація», «бленди», «блендинг», «телескопія», «телескопізми» тощо. Ми трактуємо телескопію як самостійний спосіб утворення нових лексичних одиниць, який полягає в накладанні довільних фрагментів кількох вихідних компонентів. Причиною особливої виразності й стилістичного забарвлення телескопізмів є їхня асоціативна природа. Саме тому дослідники телескопізмів створюють класифікації відповідно до їхніх структурних і семантичних особливостей. Мета розвідки – виявити та описати найбільш частотні структурно-семантичні особливості телескопійних груп суспільно-політичної лексики. Зібраний фактичний матеріал дозволив виділити 10 груп телескопізмів залежно від особливостей злиття компонентів. Найчастотнішими є такі групи: телескопізми, утворені злиттям початку першого компонента з повноцінним другим; телескопізми, утворені злиттям повноцінного першого компонента із закінченням другого; телескопізми, утворені злиттям початку першого компонента із закінченням другого. У межах більшості групи окремо виділено моделі відповідно до семантичного наповнення компонентів. Досліджуваний мовний матеріал засвідчує, що телескопія – це продуктивна самостійна модель словотворення суспільно-політичної лексики сучасної української мови. Переосмислення семантики наявних у мові лексем відбувається за загальномовними законами. Ці закони зумовлюють появу нових значень, сферу функціонування, звуження чи розширення семантики.