ЯВИЩЕ ОМОНІМІЇ В ЕПОНІМІЇ - Остапенко, М. П. (Нова філологія, 2022)
Статтю присвячено опису явища омонімії в епонімії, простеженого на зібраному лексичному матеріалі із загальномовних словників української, англійської та французької мов. Епоніми трактуємо як слова або словосполучення, утворені від власних назв шляхом переосмислення значення твірної основи, а омоніми – як слова, що при однаковому звучанні або написанні мають абсолютно різні значення. Для деономастичних одиниць омонімія може реалізовуватись на рівнях твірних пропріативів та похідних епонімів. Ілюстрацією омонімії на рівні твірних одиниць є лексеми англ. spencer1 «коротка куртка», англ. spencer2 «перука» та англ. spencer3 «рятівний круг», утворені від імен Джорджа Спенсера, Чарльза Спенсера та Крістофера Майнера Спенсера відповідно. Омонімія на рівні похідних одиниць репрезентована словами фр. limousine1 «вовняне пальто, що його носили пастухи», фр. limousine2 «вид легкового автомобіля» та фр. limousine3 «порода корів», що походять від назви місцевості фр. Limousin. Зафіксовано приклади, де омонімія може бути представлена на обох рівнях водночас (напр., лексема укр. бостон1 «тканина саржевого переплетення ниток» походить від назви м. Бостона у Великобританії, тоді як укр. бостон2 «повільний вальс» та укр. бостон3 «картярська гра» утворено від назви м. Бостона у США). Епоніми можуть бути омонімами до одиниць, утворених не від власних назв. Наприклад, слово тор¹ походить від лат. torus «опуклість» і позначає «геометричне тіло, утворене обертанням круга навколо осі, що лежить у площині цього круга і не перетинає його», а лексема тор² позначає маловживану позасистемну одиницю тиску та походить від прізвища італійського вченого Е. Торрічеллі. Епоніми можуть вступати у відношення міжмовної омонімії. Наприклад, похідні слова від імені Robert: англ. robin використовується на позначення птахів, риб і рослин різних видів, тоді як фр. robin позначає дурня, наївну людину, барана. Вживання омонімії при творенні епонімів може свідомо використовуватись для мовної гри, що продемонстрував Поль Еміль Лекок де Буабодран при створенні назви для відкритого ним хімічного елемента галію.