ФЕНОМЕНОЛОГІЧНА ПАРАДИГМА ІННОВАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ЦИФРОВОЇ ЛОГОСФЕРИ (НА ОСНОВІ ІННОВАЦІЙ КИТАЙСЬКОЇ МОВИ) - Махачашвілі, Р. К.; Семеніст, І. В. (Нова філологія, 2022)
Проблема теоретико-методологічного обґрунтування наскрізних принципів, напрямків, механізмів та результатів якісної динаміки макро- і мікроструктур лексики у цийфровій сфері як консолідованого лінгвістичного об’єкта ще чекає на вичерпне дослідження. Аналіз цього питання потребує залучення феноменологічної перспективи дослідження складних мовних об’єктів з огляду на головне завдання феноменологічної епістемології – пізнання повної системи фактів свідомості, що становлять реальність. Загальною метою роботи є дослідження феноменологічних передумов комплексної структуризації глобальної інноваційної лінгвістичної сфери сучасних цифрових технологій (Глобальна інноваційна логосфера комп’ютерного буття сконструйована трансформативними неологічними пластами сучасної глобалізованої китайської мови). На основі аналізу лінгвальних механізмів феноменологічної редукції визначено принципи динаміки мікроструктури глобальної інноваційної логосфери комп’ютерного буття. Інтегративним параметром динаміки глобальної інноваційної логосфери цифрової сфери є феномен залучення відповідних загальних дискретних інноваційних одиниць логосфери, які є центрами кластеризації семантичних феноменологічних одиниць у мовах глобального спілкування в цифровому середовищі. Мозаїчний, симуляційний та багатовимірний підходи до розуміння складних динамічних мовних явищ та сутностей, пріоритетні для цього методологічного контексту дозволили нам виявити онтологічну природу комп’ютерних лексичних інновацій глобалізованої китайської мови (а саме здатність втілювати та структурувати елементи відповідної сфери життя незалежно від фільтра людського досвіду), що уможливлює та забезпечує комплексну визначальну взаємодію мультисубстратних (лінгвістичних, екзистенційних та антропологічних) параметрів інноваційної логосфери цифрової сфери. Динамічна взаємодія структурних етапів площини змісту ІКТ у мовній інноваційній логосфері комп’ютерного буття характеризується розширенням онтологічного денотату, що призводить до ізоляції/поглинання/заміни або часткової ізоляції/поглинання/заміни антропогенних параметрів змістова площина, опосередкована суб’єктивним і колективним когнітивним досвідом носіїв глобалізованих мов у сфері функціонування та використання комп’ютерних технологій (зона концептуальної стрижневої проекції логосфери на інноваційну логосферу цифрової сфери).