ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНЦІЙ АСПІРАНТІВ ОДЕСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АКАДЕМІЇ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ В ПРОЦЕСІ ОСВОЄННЯ ДИСЦИПЛІНИ «НАУКОВИЙ СТИЛЬ МОВИ І ПИСЬМА» - Мар’янко, Я. Г.; Зайцева, О. Ю. (Нова філологія, 2022)
В основу статті покладено досвід викладання дисципліни «Науковий стиль мови і письма» аспірантам першого року навчання Одеської державної академії будівництва та архітектури. Структура курсу та вибір матеріалу для лекційних та практичних занять, а також для контролю різних типів зумовлені проблемами, які аспіранти відчувають у процесі здійснення своєї діяльності. У процесі освоєння дисципліни в аспірантів формуються універсальні та професійні компетенції. У статті описуються заплановані результати навчання зі сформованості різних рівнів компетенцій, характеризується фонд оціночних засобів, типові помилки та труднощі, з якими стикаються аспіранти, аналізуються результати запровадження цього курсу в навчальний процес. Дисципліна передбачає як освоєння теоретичної частини матеріалу, так і вироблення практичних навичок. Під час практичних занять використовуються інтерактивні методи навчання (метод роботи в малих групах, кейс-стаді). Освоєння дисципліни необхідне для успішного проходження педагогічної практики, проведення наукових досліджень та захисту дисертаційної роботи. Написання та захист реферату у формі статті для наукового журналу дозволяє аспірантам першого року навчання за короткий термін подати наукову статтю до публікації. Освоєння дисципліни «Науковий стиль мови і письма» аспірантами першого року навчання Одеської державної академії будівництва та архітектури є важливим для успішного проходження ними третього рівня вищої професійної освіти, педагогічної практики, проведення наукових досліджень та здачі Державної підсумкової атестації. Аспіранти отримують досить повну теоретичну підготовку та напрацьовують практичні навички та вміння продукувати наукові усні та письмові тексти різних підстилів та жанрів.