ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕМАТИЧНИХ ГРУП ТЕРМІНІВ ЕКОМАРКЕТИНГУ В АНГЛОМОВНИХ ПУБЛІЦИСТИЧНИХ ТЕКСТАХ - КУШНЕРУК, С. М. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена дослідженню функціонування тематичних груп екомаркетингу у публіцистичних текстах англійської мови. У статті доведено важливість класифікації термінів різних галузей знань для впорядкування терміносистем та покращення комунікації між спеціалістами цих галузей, подано визначення тематичної групи. У процесі дослідження здійснено поділ англомовних термінів екомаркетингу на вісім тематичних груп за семантичним критерієм. На основі даних Корпусу сучасної англійської мови визначено абсолютну та відносну частоту тематичних груп термінів екомаркетингу. Так, найбільшою є тематична група «Терміни на позначення екологічно безпечної продукції, послуг та матеріалів», а найчастотнішою групою, яка функціонує в англомовній публіцистиці, є група «Терміни на позначення екологічних напрямів, галузей екологічного виробництва, менеджменту і маркетингу». На базі отриманих даних було виокремлено ядро, основну й периферійну системи тематичних груп термінів екомаркетингу в англомовній публіцистиці. Так, до ядра входить три групи: «Терміни на позначення екологічних напрямів, галузей екологічного виробництва, менеджменту і маркетингу», «Терміни на позначення впливу господарської діяльності людини на навколишнє середовище», «Терміни на позначення екологічних процесів, методів і технологій виробництва та споживання», які разом становлять 75,5 % всього аналізованого матеріалу. Це може свідчити про те, що сьогодні суспільство найбільше цікавлять екологічні проблеми і наслідки впливу людської діяльності на довкілля, а також пошуки шляхів їх вирішення через удосконалення різних галузей екологічного виробництва. Наукова розвідка також показала, що кількість термінів, які входять до тематичної групи, не впливає на частоту вживання тематичної групи термінів екомаркетингу в англомовній публіцистиці.