ОСОБЛИВОСТІ МЕТАФОРИЧНОЇ ЕКСПЛІКАЦІЇ ЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ У РОМАНІ ДОННИ ТАРТТ «ЩИГОЛЬ» - Шульженко, Ю. М. (Нова філологія, 2020)
У запропонованій статті аналізується метафоричне перенесення як один із продуктивних способів експлікації емоційного стану головного героя у художньому тексті. Дослідження зосереджується на аналізі метафори- символу та метафори лінгвістичної, виділяються спільні когнітивні механізми, що спрацьовують під час їх утворення, що підтверджує справедливість твердження про те, що лінгвістична та літературна метафора можуть аналізуватися з використанням інструментарію когнітивної лінгвістики. Метафоричне перенесення є одним із продуктивних способів експлікації емоцій, оскільки останні належать до сфери абстрактного, такого, що пояснити важко, тому часто задіюються асоціації з об’єктами конкретними, або чимось із безпосереднього досвіду людини. У тексті роману такий спосіб стає ще й відображенням намагань головного героя віднайти самого себе після трагедії та поневірянь, що випали на його долю, своєрідним посттравматичним наративом. Метафоричне перенесення у такому разі є двоплановим, маючи план змісту – психологічні процеси переосмислення дійсності й план вираження – лінгвістичне відношення між компонентами, які виступають у мовленні проявом цих психологічних процесів. Емоційні стани у творі експлікуються або через метафору напряму, або через описи обставин, станів, жестів, оточення, що супроводжують ту чи іншу емоцію, де також задіяні механізми метафоричного перенесення на рівні метафори- символу та на рівні метафори лінгвістичної, причому обидві поєднуються спільними когнітивними механізмами і можуть бути окреслені у межах таких моделей : ЕМОЦІЯ – WATER; ЕМОЦІЯ – DIRT; ЕМОЦІЯ – SMELL; ЕМОЦІЯ – MOVEMENT; ЕМОЦІЯ – SPACE; ЕМОЦІЯ – ARTEFACT; ЕМОЦІЯ – ZOOMORPHIC METAPHOR; ЕМОЦІЯ – LIGHT тощо. Саме метафора допомагає вербалізувати емоції та емоційні стани головного героя, задіюючи безпосередній досвід, поєднуючи абстрактне і конкретне та підкреслюючи їх складну когнітивну структуру. Такий спосіб осмислення емоційного досвіду є надзвичайно продуктивним і підкреслює, що, експлікуючись у тексті художнього твору, емоція виявляє свою багату та тонку сутність і складний зміст.