СИНЕРГЕТИЧНА МОДЕЛЬ НІМЕЦЬКОГО ШВАНКУ - МУКАТАЄВА, Я. В. (Нова філологія, 2019)
У статті аналізується німецький прозовий шванк у синергетичному аспекті, вивчаються фундаментальні студії щодо дослідження стилю та його синергетики. Зосереджується увага на тому, що для побудови синергетичної моделі німецького прозового шванку важливим є розуміня того, що композиції зазначеного типу тексту притаманна самоорганізація, а синергетичний процес виникає завдяки протиріччям, які мають місце на усіх її рівнях: формальному, формально-змістовому, змістовому та асоціативно- образному/концептуальному. У дослідженні доведено, що для шванку характерним є однотипне актуальне членування речення, що відповідає просторічному оповіданню. У науковій розвідці акцентується увага на тому, що невід’ємною складовою стилю німецького прозового шванку є його синергія, функцією якої є забезпечення балансу між естетичною та прагматичною інформацією в зазначеному типі тексту. У створенні синергетичної моделі німецького прозового шванку чільне місце посідають атрактори, яким властиве сильне тяжіння соціального замовлення, а в суспільстві такими атракторами виступають соціально значущі ідеї – архетипи. Зазначається, що головними чинниками, які уможливлюють створення і самоорганізацію системи з позиції синергетики є її ієрархічність. Доведено, що синергетична модель зазначеного типу тексту забезпечує взаємозв’язок стильових рис і їх функціонування на усіх мовних рівнях: морфологічному, лексичному і синтаксичному. У зв’язку з цим уточнено поняття синергетичної моделі та її місце у самоорганізації німецького прозового шванку.