АНГЛОМОВНІ ТЕРМІНИ У СФЕРІ ТРАНСФОРМАТОРОБУДУВАННЯ ТА СПОСОБИ ЇХ ТВОРЕННЯ - Фесенко, І. М.; Сивачук, О. М. (Нова філологія, 2020)
З огляду на мету, поставлену перед нами, та дослідивши основні теоре- тичні аспекти поняття «термін», його ознаки, розмежування понять «тер- мін» та «професійна лексика», вивчивши теоретичні роботи з термінології як науки, а також розглянувши структурно-семантичні особливості термі- нів сфери трасформаторобудування та їх застосування в спеціальних тек- стах, ми маємо підстави зробити такі висновки: 1. До теперішнього моменту не існує загальноприйнятого визначення поняття «термін». Те загальне, що включається в різні визначення терміна, зводиться до двох положень: термін – це слово або словосполучення певної природної мови; змістом терміну є наукове, технічне або інше спеціальне поняття. 2. Розглянувши структурно-семантичні особливості англійської терміноло- гії сфери трансформаторобудування, ми з’ясували, що семантична струк- тура цих термінів має п’ять класифікаційних рівнів: технічні процеси; тех- нічний стан; предмети техніки; технічні речовини; технічні системи. Їх семантичну структуру також складають загальнонаукові терміни, спеці- альні та загальнолітературні, які стали технічними термінами за рахунок переосмислення та звуження значення, що зумовлено певним оточенням. Англійські терміни сфери трансформаторобудування утворюються за допомогою: 1) словотворчих способів; 2) синтаксичних способів. Найхарактернішими способами утворення термінів для англійської термі- нології трансформаторобудування є: 1) словотворчий спосіб (афіксація); 2) синтаксичний спосіб (словосполучення); 3) словотворчий спосіб (абревіація). 3. В технічних текстах сфери трнсформаторобудування часто зустріча- ються атрибутивні словосполучення, які не викликають труднощів і не потребують розкриття змістових зв’язків між елементами в англійських словосполученнях. Для правильної передачі технічних термінів рідною мовою необхідно брати до уваги контекст, в якому термін використовується та консульту- ватись зі спеціальними довідниками, а також зі спеціалістами цієї галузі праці, для досягнення адекватного та логічного перекладу.