ЗАГАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СТИЛЮ ДИСКУРСУ СУЧАСНОЇ АНГЛОМОВНОЇ ПРИТЧІ: СИНЕРГЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Пільгуй, Н. М. (Нова філологія, 2020)
У статті виконано загальний синергетичний аналіз сучасної англомовної притчі на основі ґрунтовних досліджень у сфері синергетики; досліджуються та виокремлюються загальні характеристики стилю дискурсу сучасної англомовної притчі з боку синергетики. Виявлено, що утворення дискурсу сучасної англомовної притчі відбувається на трьох основних етапах: когнітивному, прагматичному й етапі мовленнєвої реалізації з відповідними учасниками на кожному етапі. У статті виокремлюються також учасники кожного етапу, що створюють самокеровану систему, зокрема: автори дискурсу, що виступають як мовні особистості; соціальні очікування (замовлення) на результати реалізації дискурсу; обмеження на дискурс: традиції жанрів, обсяг, норми викладу, екстралінгвальні умови й інше. У дослідженні підтверджено, що сучасна англомовна притча підлягає обмеженням на дискурс притчі: традиції жанрів, обсяг, норми викладу, екстралінгвальні умови. На прикладах сучасної англомовної притчі, взятих з інтернет-простору, доводиться, що сучасна притча відрізняється простотою стилю та викладу сюжету, сучасними героями й символами, які пристосовуються до сучасного укладу життя. Досліджено також стиль і синтаксичну будову речень. Виявлено, що стилістичні прийоми, які використовує автор, не мають глибокого підтексту. Виокремлюється головна функція сучасної англомовної притчі, а саме дидактична. У статті також зауважено, що мораль завжди присутня, вона зрозуміла кожному читачеві. Зазначається, що інтерактивність сучасної притчі полягає в моралі тексту, а повчальна функція змушує читача замислитися, вона є домінівною в сучасних притчах і репрезентується через дії звичних героїв притчі. Доведено, що типологічною ознакою англомовного дискурсу притчі є наявність підтексту. У статті окреслені перспективи подальшого дослідження, які охоплюють компаративний аналіз синергетичних характеристик притч минулих століть у порівнянні з сучасними притчами.