СЕМІОТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУПЕРСЕГМЕНТНИХ СКЛАДНИКІВ МОВИ: ТОНОВЕ ВАРІЮВАННЯ - КОЗЛОВА, Т. О. (Нова філологія, 2019)
Статтю присвячено актуальним проблемам мультимодальної лінгвістики, зокрема аналізу семіотичного потенціалу таких супурсегментних складників мови як тони. На матеріалі генетично різних та географічно віддалених мов продемонстровано спектр лексичних та окремих граматичних значень, диференціація яких досягається за допомогою тонів. З’ясовано, що варіації тону вживані в позначеннях різних концептів — розмірності, множинності, часу, модальності, заперечення. Попри різноманітність значень, утілених за допомогою тонових варіацій, вони мають спільне когнітивне підґрунтя – варіацією тону кодується протиставлення сумісних та несумісних ознак предметів, явищ, процесів, дій тощо. Тони можна вважати іконічними знаками, які залучаються до процесів означування тоді, коли суб’єкти семіотизації відчувають потребу в зображенні протиставлення позначуваних за допомогою протиставлення позначувальних.