ЗАСТОСУВАННЯ «ТЕОРІЇ ЛАНОК» ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ ЛЕКСИЧНИХ НАВИЧОК НА ЗАНЯТТЯХ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Межуєва, І. Ю. (Нова філологія, 2020)
Зараз умови підготовки майбутнього фахівця повинні відповідати практичним потребам осіб, що навчаються, і полягають в інтенсифікації занять з лексики, в безперервному розширенні лексичного запасу і можливості його використання в різних ситуаціях спілкування, в розвитку лексичних навичок і умінь як однієї з найважливіших складових частин навчання англійської мови. У статті розглядається ефективність використання «теорії ланок» як інструмента поетапного формування лексичних навичок. Розглянуто поняття теорії ланок. Представлена методика формування лексичних навичок із застосуванням «теорії ланок». Наведені приклади формулювань завдань до вправ на основі класифікації ланок. Лексичний аспект вивчення іноземної мови є одним з найбільш складних аспектів у практиці навчання іноземної мови. Невеликий словниковий запас змушує студентів відчувати невпевненість і навіть викликає небажання говорити іноземною мовою, тому розширення словникового запасу студентів є однією з основних задач на заняттях з іноземної мови. Під час навчання лексиці можуть використовуватися різні прийоми і методи. Кожен з них матиме своїх прихильників і опонентів. Однак важливість поступового переходу від більш простих завдань до більш складних для якісного формування лексичних навичок не буде ставити під сумнів жодна зі сторін. Таким чином, перехід від ознайомлення зі словом і до його ефективного використання в усному висловлюванні повинен бути поступовим і максимально непомітним. У цій статті ми розглянемо «теорію ланок», запропоновану Я.М. Колкер, Е.С. Устиновою і групою співавторів, яка, на наш погляд, надає викладачам значну допомогу під час формування лексичних навичок на заняттях з англійської мови. З огляду на класичний розподіл заняття з англійської мови на три основних етапи: ознайомлення, тренування і мовна практика, слід кожен етап навчання лексиці розбити на більш дрібні одиниці навчального процесу, які б дозволили забезпечити градацію ускладнення завдань всередині кожного етапу і на стиках між ними. Зроблено висновок про те, що використання «теорії ланок» під час формування лексичних навичок забезпечить градацію завдань від простіших до складніших, що своєю чергою сприятиме ефективному формуванню лексичних навичок.