КОНЦЕПТ РЕЛІГІЯ В ЄВРОАНГЛІЙСЬКИХ ПІСЕННИХ ТЕКСТАХ: КОГНІТИВНО-ДИСКУРСИВНИЙ РОЗРІЗ - Кузьменко, А. О. (Нова філологія, 2020)
Розвідка спрямована на дослідження в галузі когнітивної лінгвістики та лінгвокультурології, де панівною є проблема співвідношення тексту, мислення та культури у свідомості окремої людини та суспільства загалом. Об’єктом дослідження послугували євроанглійські пісенні тексти, а предметом – концепт РЕЛІГІЯ у цих текстах. Мета цієї роботи – опис актуалізації концепту РЕЛІГІЯ. Добір методів зумовлено лінгвокомунікативним підходом до мовних і мовленнєвих явищ, який ґрунтується на загальнонаукових методах індукції та дедукції, аналізу та синтезу, абстрагування та конкретизації, передбачає комплексне застосування таких методів лінгвістичного аналізу, як теоретичне узагальнення, описовий і функціонально-граматичний. Теоретична база побудована на роботах В. фон Гумбольдта, Д. Лихачева, О. Потебні, Е. Сепіра, Ю. Степанова, Б. Уорфа й інших. Досліджуваний матеріал дібрано з англомовних збірок євроанглійських пісенних текстів за виконанням популярних європейських артистів, серед яких Sandra, C.C. Catch, “Modern Talking”, “Bad Boys Blue”, Fancy та інші. У статті концепт розглядається як багатомірне смислове утворення, у якому виділяються ціннісна, образна й поняттєва сторони. Зазначаємо, що одним із найважливіших концептів національної культури і досить значущим в англомовній картині світу виокремлюють саме концепт РЕЛІГІЯ. РЕЛІГІЯ є складним ментальним утворенням та має багатовимірну структуру. З’ясовано, що концепт РЕЛІГІЯ в євроанглійських пісенних текстах вміщує heaven, paradise, hell, god, Jesus, Maria Magdalena, angel(s), seven та sunday. РЕЛІГІЯ постає суперечливим концептом у євроанглійських пісенних текстах. З одного боку, мовець усвідомлює чистоту, духовність, святість та праведність, що криється в цьому концепті, але з іншого – відрікається від належної до того поведінки, крокує за своїми тілесними бажаннями, емоціями та пристрастями, почуттями кохання, переживаннями тощо. Лексико- стилістично концепт розкривається за допомогою епітетів, антонімії, метафоризації та фразеологізмів, когнітивно наслідує канонічні традиції розуміння низхідних конституентів.