ЕТИМОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОЙКОНІМІВ ГРАФСТВА ДЕВОН - Красненко, О. М.; Лазоренко, Л. В.; Ребенко, М. Ю. (Нова філологія, 2020)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що вивчення значень британських топонімів допомагає не тільки глибше зрозуміти мову та вплив історичних чинників на неї, але й розширити кругозір в області британської географії, зокрема графства Девон та його ойконімії. Упродовж багатьох віків функці- онування топоніми ввібрали важливу інформацію про суспільно-історичне, етнокультурне, специфічно національне життя Великої Британії. Як резуль- тат, вони відображають національно-культурну специфіку мовної свідомості англійців. Метою роботи є етимологічний аналіз міст і містечок Девонширу. У статті визначено характерні риси топонімії Англії, а саме вплив принаймні п’яти різних народів – кельтів, римлян, англосаксів, вікінгів, норманів – на тво- рення географічних назв. У номінації населених пунктів Девону англосаксон- ські назви переважають над кельтськими. Рельєф і ландшафт даного графства характеризуються долинами, низовинами, пагорбами, річками, назви яких наявні в ойконімах цього регіону. Запропоновано класифікацію ойконімів Девону за морфологічною структурою та лексико-семантичним значенням найуживаніших компонентів. Виділено прості, похідні, складні та складені ойконіми з огляду на морфологічну будову. Виявлено, що на території даного графства значно рідше використовуються прості та складені. Спостерігаються спрощені форми ойконімів у сучасний назвах. У складених назвах поселень Девону як перша частина виступають: частини світу; прикметники, що вка- зують на ознаку та колір; іменники, що вказують на родову приналежність; назви святих, а також прийменникові словосполучення. За лексико-семан- тичним значенням ойконіми Девону позначають: 1) житло (дім, ферма, укрі- плення, поселення) за допомогою -ton, -ham, -cot, cott, -worth, -borough, -bury, -mynster, префікса -tre; 2) природні об’єкти (поле, річка, вирубка, долина), що маніфестуються через -ford, -combe, -coombe, -lea, -ley, -leigh, -mouth, -well, -stone, -land, префіксами lyn-, ex-, plym-, що виступають назвами річок.