ОСОБЛИВОСТІ ВЖИВАННЯ ПЕРФОРМАТИВІВ З ІЛЛОКУТИВНОЮ СИЛОЮ ЗВИНУВАЧЕННЯ - Король, А. А. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена дослідженню перформативних висловлень- звинувачень у німецькомовному художньому дискурсі: аналізу лексичних і синтаксичних засобів вираження перформативного звинувачення крізь призму прагматичних факторів комунікативної ситуації. Висловлення-звинувачення представлене у німецькій мові перформа- тивною формулою, яка передбачає висловлення з присудком, вираженим дієсловами beschuldigen (j-n + G.), anklagen (j-n + G.), які містять у своїй лексичній семантиці сему «звинувачення». Перформативна формула (S + P (beschuldigen Präs) + Obj.) може виступати в різноманітних кон- струкційних побудовах – прихованих перформативах, у яких відбувається модифікація основного значення повнозначного дієслова. Такі перфор- мативи носять імпліцитний характер звинувачення та оформлюються за допомогою словосполучень j-m die Schuld geben, j-m etw. zur Last legen, schuld sein (an D.), die Schuld (an etw.) tragen, лексичне значення яких без- посередньо вказує на звинувачення адресата. Встановлено п’ять основних синтаксичних моделей перформативного висловлення-звинувачення: S + P (beschuldigen Präs) + Obj.; S + P (sein Präs + schuld).; S + P (sein Präs + schuld ) + NS.; S + P (tragen Präs) + Schuld.; S + P (V Präs / Perf) + durch + (Poss. Pron) Schuld. Визначено такі суттєві прагматичні фактори комунікативної ситуації, які впливають на вибір мовних форм висловлення-звинувачення: симетричні / асиметричні соціальні статусні відносини між комунікантами (статус адресанта вищий / нижчий / рівні статуси); офіційно-ділова / дружньо-фамільярна соціальна дистанція та гендерний фактор. Проаналізувавши кількісну варіативність вживання перформативних висловлень-звинувачень залежно від соціальних статусних відносин і від соціальної дистанції між комунікантами, встановлено, що реалізація перформативного висловлення-звинувачення можливе лише в обмеженому колі комунікативної ситуації за наявності певних умов, коли більш високий соціальний статус адресанта щодо адресата офіційно зафіксований самим ритуалом спілкування.