ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ КАТЕГОРІЇ ПРЕДИКАТУ В СУЧАСНІЙ КИТАЙСЬКІЙ МОВІ - Ковальчук, Ю. Ю. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено опису особливостей аналізу категорії предикату в сучасній китайській мові. Об’єктом обрано аналіз досліджень категорії предикату. Cхарактеризовано такі поняття, як предикативність, предикативне відношення та процес предикації, з метою фундаментального визначення й систематизації засобів реалізації категорії предикату та предикативних відношень у китайській мові. Визначено широкий спектр досліджень зарубіжних, китайських і вітчизняних синологів, присвячених висвітленню особливостей категорії предикату, що сприяло ґрунтовній систематизації аналізу досліджень категорії предикату в сучасній китайській мові. Установлено, що для визначення поняття «предикат» варто розрізняти логічну і граматичну категорії, оскільки предикат співвідноситься із семантичною ознакою, а присудок, поняття, яке застосовується в західноєвропейській і вітчизняній лінгвістичній термінології, асоціюється з формальною стороною (частина речення). Отже, семантичний предикат указує на ознаку предмета та його здатність до зміни ознаки або стану в часі й просторі. Також зазначено, що предикат містить найбільше смислове навантаження та асоціюється з тією частиною речення, яка містить аргумент. Проаналізовано класифікацію частин мови, що володіють різним ступенем предикативності й можуть виконувати функцію предикату в китайській мові. Також установлено, що спільною ознакою таких частин мови є ідея потенційної мінливості, тобто здатність указувати не лише на ознаку, а й на зміни ступеня інтенсивності ознаки. З’ясовано, що китайські синологи зосереджують дослідження на систематизації та поглибленому вивченні засобів реалізації предикативних відношень, які вважаються основою структури китайської мови. Крім того, зазначено, що західноєвропейські синологи зосереджують увагу на дослідженні категорій, між якими може встановлюватися предикативний зв’язок, наприклад, топік-коментар. На додаток визначено специфіку дослідження категорії предикату у функціонально-семантичному аспекті як привілейовану серед вітчизняних і зарубіжних синологів.