ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ МОНОЛОГІЧНОЇ МОВИ АМЕРИКАНЦІВ - Коваль, Н. О. (Нова філологія, 2020)
Це дослідження є експериментально фонетичним аналізом просодичних характеристик мови американців різних вікових груп, експериментальна частина якого присвячена розгляду особливостей мелодики і темпу американської мови. Під просодією автор дослідження розуміє фонетичні супрасегментні характеристики мови як на рівні сприйняття (висота тону, гучність, тривалість), так і на фізичному рівні (ЧОТ, інтенсивність, час). Вибір теми дослідження зумовлюється тим, що вплив особистих факторів, а саме віку людини, на процес мовлення не отримав повного розгляду під час попередніх досліджень, оскільки не становив предмету спеціального вивчення. Це дослідження знаходиться в руслі соціофонетики, яка вивчає фонетичні характеристики мовної поведінки людини в різних соціальних групах і соціальних ситуаціях. Вибір американського варіанту англійської мови в якості матеріалу дослідження пояснюється найбільшою поширеністю цього варіанту у світовому співтоваристві. Говорячи про ступінь вивченості американського варіанту англійської мови, необхідно зазначити, що його мовний стандарт вирізняється поліцентричністю, зумовленою історико-географічними умовами існування соціуму. Цей варіант досить докладно описаний з точки зору вимовних особливостей голосних, приголосних і тенденцій ритміко- інтонаційної організації мовлення. Актуальність теми статті визначається тим, що виявлення зв’язку просодичного оформлення синтагми з віковими характеристиками мовця є необхідною умовою не тільки для більш повного та глибокого вивчення процесу оволодіння рідною мовою, але і для розвитку особистісно- орієнтованого підходу до навчання іноземної мови. Мета дослідження полягає у виявленні найбільш частотних мелодійних конфігурацій і темпоральних особливостей мови американців, які представляють чотири вікові групи (юність, молодість, зрілість, похилий вік), а також у визначенні внутрішнього взаємозв’язку між просодією усної мови та основними етапами розвитку і соціалізації особистості. Предмет вивчення можна визначити як динаміку зміни мелодійного та темпорального оформлення мови американців залежно від віку мовця.