КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ, ПСИХОЛОГІЧНИЙ І КОМУНІКАТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛИ КАТЕГОРІЇ ФУТУРАЛЬНОСТІ В АСПЕКТІ ПСИХОЛІНГВІСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА МАТЕРІАЛІ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ - Кірковська, І. С.; Шевченко, М. Ю. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено комплексному дослідженню категорії футуральності, яке спирається на психолінгвістичний, культурологічний і комунікатив- ний контексти її вираження. У статті було розглянуто культурологічні та психологічні особливості еволюції сприйняття часу у свідомості людини, а також процес катего- ризації майбутнього у людській свідомості. Було наочно представлено мовну репрезентацію моделі часу у французькій, українській та росій- ській мовах, досліджено мовне та мовленнєве значення категорії футу- ральності, встановлено різні типи футуральної семантики в художньому стилі мовлення. Футуральна ситуація у статті виступає як семантико-син- таксична структура, яка передає узагальнений смисл ймовірної дії /події в майбутньому та має чітко визначені ознаки. За допомогою структурного психолінгвістичного підходу було визна- чено, що речення з різними поверхневими структурами мають однакову глибинну структуру зі значенням майбутності. Глибинна синтаксична структура змінює не власне мовне значення категорії футуральності, а лише його стилістичне забарвлення у мовленні. Методика трансформаційної граматики та метод семантичної генералі- зації дозволили дійти висновків щодо граматичної транспозиції часових форм категорії футуральності, яка може відбуватися внаслідок появи у контексті конотативних відтінків. Явище транспозиції часових форм, які передають значення майбутності, свідчить про зсув умовних рефлексів, про інтеграцію мовних і мовленнєвих форм цієї категорії. Прагматична виразність семантики майбутності ґрунтується на підтвердженні зв’язку між певними семантико-структурними компонентами та психологічними особливостями інтерпретації почутого чи побаченого. Було встановлено, що в художньому стилі сучасної французької мови використовуються три найпоширеніші форми футуральної семантики: історичне / позачасове майбутнє, загальне майбутнє та майбутнє інтенці- ональне. Найповніше категорію футуральності у текстах художньої літе- ратури виражають дієслова майбутнього часу та їх конотативні відтінки.