ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РЕЦИПІЄНТА У КАРНАВАЛЬНОМУ ДИСКУРСІ - ХОЛМОГОРЦЕВАІ. C. (Нова філологія, 2019)
У статті розглядається роль реципієнта у карнавальному дискурсі на матеріалі британської фольклорної п’єси. Карнавальний дискурс виокремлюється від фольклорного дискурсу та описується як символіко-ритуальна постійно відновлювана мовленнєва діяльність, що базується на культурному досвіді представників лінгвокультурної групи, і характеризується динамічністю, комічністю і спрямованістю на нівелювання загальноприйнятих норм соціуму. Карнавальна свідомість відбивається у характеристиках комунікантів як носіїв та трансляторів аксіологічного знання, дискурсивна роль яких залежить від вікової, гендерної, професійної й інших характеристик учасника фольклорного комунікативного акту. Об’єктом аналізу обрано британську фольклорну п’єсу, яка визначається як автентичний драматичний твір британської лінгвокультурної спільноти, що є різновидом карнавального дискурсу. Карнавальний дискурс, в межах якого існує п’єса, передбачає те, що комуніканти як суб’єкти мовлення об’єднані у гіперсуб’єкт, зумовлений приналежністю учасників фольклорної комунікації до однієї лінгвокультурної групи та наявністю спільної традиції і концептуального аксіологічного поля. Проте, театралізований спосіб презентації британської фольклорної п’єси пропонує чітке розмежування виконавця та реципієнта, які приймають участь у створенні варіанту фольклорного тексту тільки у безпосередньому контакті. В ході дослідження встановлені специфічні функції, що виконує реципієнт під час презентації британської фольклорної п’єси. Роль мотиватора є провідною, від якої залежить успішність або неможливість виконання традиційного твору. Реципієнт як помічник, цензор або доповнювач є активним учасником презентації п’єси, функції якого часто співпадають із функціями виконавця, що характеризує його як гіперсуб’єкта фольклорної комунікації. Статус коментатора властивий реципієнту в умовах інтернет дискурсу, особливістю якого є віддаленість у часовому вимірі та неможливість приймати участь у текстотворенні британської фольклорної п’єси.