МОВНІ ОСОБЛИВОСТІ КОМУНІКАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ОСОБИ ЧОЛОВІЧОЇ СТАТІ НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНИХ НІМЕЦЬКОМОВНИХ ШЛЮБНИХ ІНТЕРНЕТ-ОГОЛОШЕНЬ - Велика, І. О. (Нова філологія, 2020)
У статті проводиться дослідження комунікативної поведінки маскулінної особи на матеріалі сучасного німецькомовного Інтернет-дискурсу шлюбних оголошень. Наводиться тлумачення поняття «шлюбне оголошення», окреслюється специфіка дослідження комунікативної поведінки саме на матеріалі шлюбних оголошень Інтернет-дискурсу. Встановлюються гендерні особливості комунікативної поведінки представників обох гендерів, що пояснюються як розбіжностями у психофізіології чоловіків і жінок, так і специфічними рисами кожної особистості, національною специфікою, а також стереотипами, що панують у певному суспільстві на сьогоднішній день. Наводиться визначення поняття «комунікативна поведінка», окреслюється гендерна і мовна специфіка цього наукового феномена. У статі виокремлено розбіжності в комунікативній поведінці чоловіків і жінок на рівні лексики і синтаксичних структур, якими вони послуговуються у своєму мовленні. Інтернет-дискурс розглядається як окремий дискурсивний тип, визначаються його специфіка і характерні риси, а також наводиться пояснення специфічності цього наукового феномена. Виокремлюються також специфічні риси німецькомовного Інтернет-дискурсу сучасності. Головною серед них слід назвати тенденцію до змішення англійської і німецької мови під час Інтернет-спілкування. У цій науковій розвідці також проводиться аналіз комунікативної поведінки особи чоловічої статі на матеріалі німецькомовних шлюбних оголошень, що опубліковано в мережі Інтернет. Виокремлюються мовні особливості комунікативної поведінки особи чоловічої статі під час самопрезентації на сайті знайомств. На матеріалі проведеного аналізу оголошень виокремлено характерні риси чоловіка-адресанта, що дають змогу дійти висновків про образ сучасного чоловічка в німецькомовному Інтернет-просторі сучасності, а також у сучасному соціумі німецькомовних країн. Ці висновки дають змогу простежити тенденції зміни гендерних стереотипів у німецькомовному соціумі сучасності, а також розглянути перспективи соціальних змін у гендерній площині .загалом.