СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ МОРФЕМА, СЛОВО ТА СЛОВОФОРМА В АСПЕКТІ ФОНОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - ПАРК, С. (Нова філологія, 2019)
У запропонованій статті розглядаються теоретичні аспекти визначень понять морфеми, слова та словоформи в контексті фонологічних досліджень. Доступна авторові вітчизняна та зарубіжна лінгвістична література з цього питання неосяжна. У статті проаналізовано загальний напрям розвитку тенденцій морфологічної, морфонологічної і фонологічної теорій, дотичних до дослідження фонемної структури словоформ готської мови на сегментному рівні та на рівні первинних фонологічних одиниць; виявлено прийнятні критерії для визначень понять морфема, слово та словоформа для здійснення дослідження фонемної структури словоформ готської мови на фонемному та субфонемному рівнях. Об’єктивним критерієм, який відрізняє морфему від значущих одиниць вищих рангів, є її мінімальність, елементарність, неподільність на менші значущі відрізки, яким можна було б надати статус морфем. Спільним у розглянутих концепціях є те, що морфема наділена значенням або певною матеріальною, реальною, формальною або граматичною функцією у структурі мови. Однією з причини відсутності загального задовільного визначення слова для всіх мов є розрізнення мов у типологічному відношенні. Розглянуто такі критерії до визначення поняття слово: семантичний критерій; критерій роздільності (окремості), замінюваності та заміщуваності; критерій фонетико-фонологічної ідентичності; критерій когезії. Словоформі притаманна певна внутрішня єдність, внутрішня зв’язність, ідіоматизованість, яка виявляється у властивостях означуваного, означального і синтактики мовних знаків, які входять до структури цих словоформ: у рамках означуваного – семантачна зв’язність; в рамках означального – звукова (фонемна) зв’язність словоформи; в рамках синтактики – синтаксична зв’язність словоформи; в рамках цілої словоформи – морфологічна зв’язність: словоформа може характеризуватися наявністю словозмінних афіксів (префіксів на початку словоформи, суфіксів – у кінці словоформи, циркумфіксів – “обіймають” словоформу з обидвох сторін.