ФОРМАНТИ ЛАКУНАРНОСТІ В МОВІ, МОВЛЕННІ ТА В МОВЛЕННЄВІЙ ПОВЕДІНЦІ - АНОХІНА, Т. О. (Нова філологія, 2016)
У статті осмислюється проблема лакунарності в мові, мовленні та мовленнєвій поведінці. Розглядаються питання нульового омовлення, семантичної лакунарності, форманти нульових поверхневих та глибинних структур. Лакунарність має процесуальні ознаки, що спрацьовують у явищах інконгруентності, амбівалентності, енігматичності, редукції, спрощення, хезитації, умовчання. Лакунарність спрацьовує в усіх одиницях мови. Лакуни – це утворення, що мають поверхневу та глибинну структуру: поверхнева структура є невізуальованою, відсутньою або нерозпізнаною, глибинна структура лакун є змістовною, змінною та складною для тлумачення.