ПРО ПЕРЕДАЧУ АНГЛІЙСЬКОЇ ЛЕКСЕМИ “PUBLIC” НА УКРАЇНСЬКУ МОВУ - МИХАЙЛЕНКО, В. В. (Нова філологія, 2017)
Традиційно переклад визначається як лінгво-текстуальна трансформація, при якій текст мовою оригіналу відтворюється мовою перекладу. Це перетворення відбувається під впливом безліч різних позамовних чинників. Складність перекладу суспільно-політичного дискурсу та його домінантних лексем зумовлена співвідношенням лінгво-текстуальних і позамовних контекстних умов, які виступають інструментами перевірки валідності перекладу. Дана робота спрямована на визначення компонентів лексичного значення англійського прикметника “public”, зареєстрованих в соціо-політичному дискурсі (економіка, комунікації, суспільство і управління) та їх передачу українською мовою, в якому вони вербалізуються певними лексемами під впливом конкретного дискурс-регістру.