ПРАГМАТИЧНІ ФІЛЬТРИ, ЩО ПЕРЕТВОРЮЮТЬ КОГНІТИВНЕ ОЦІННЕ СУДЖЕННЯ В ОЦІННЕ ВИСЛОВЛЮВАННЯ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛІЙСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО ДИСКУРСУ) - БІГУНОВА, Н. О. (Нова філологія, 2019)
Стаття спрямована на визначення прагматичних особливостей формування когнітивного оцінного судження та його перетворення в оцінне комунікативне висловлювання. Встановлено прагматичні фільтри, що визначають трансформацію оцінного судження в оцінне висловлювання: дотримання мовленнєвого етикету й ритуалів, використання тактики «збереження обличчя», пом’якшення відмови або критики, маніпулювання адресатом. Встановлено, що комуніканти схильні використовувати оцінні висловлювання як засоби реалізації певних комунікативних тактик, таких як тактика «збереження обличчя», яка дозволяє комунікантові уникнути небажаної теми, а також тактика мітігаціі, яку використовують для пом’якшення відмови або критики. Таким чином, замість вираження негативної оцінки коммуникант швидше промовчить або пом’якшить негативне оцінне висловлювання або висловить протилежне позитивно-оцінне висловлювання. Читач літературного дискурсу дізнається про правдиві оцінні судження персонажу з авторського опису його невербальної поведінки і думок.