ФОН І ФІГУРА В П’ЯТИКОМПОНЕНТНИХ СКЛАДНОПІДРЯДНИХ РЕЧЕННЯХ ІЗ ВКРАПЛЕННЯМ СУРЯДНОСТІ (НА МАТЕРІАЛІ ПУБЛІЧНИХ ПРОМОВ В. ОБАМИ І Д. КЕМЕРОНА) - ПОНІКАРЬОВА, А. Ю. (Нова філологія, 2017)
Стаття присвячена встановленню закономірностей зміни фону і фігури в п’ятикомпонентних складнопідрядних реченнях із вкрапленням сурядності у публічних промовах Б. Обами та Д. Кемерона. Виявлено базові структурно-семантичні типи синтаксичного аранжування таких складних речень. Встановлено конфігурації взаємодії базових структурно-семантичних типів аранжування таких речень. Описано когнітивні операції управління увагою, що лежать в основі різних конфігурацій.