ЛІНГВІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АНГЛОМОВНОГО НОВИННОГО ДИСКУРСУ - Томчаковська, Ю. О.; Сташук, Т. І. (Нова філологія, 2026)
Статтю присвячено комплексному дослідженню лінгвістичних особливостей англомовного новинного дискурсу як одного з провідних різновидів сучасного медіадискурсу в умовах глобалізації та цифровізації інформаційного простору. Метою статті є виявлення специфіки лексичної, синтаксичної та прагматичної організації англомовних новинних матеріалів, а також визначення ролі мовних засобів у реалізації інформативної, інтерпретаційної та впливової функцій новинних повідомлень. Матеріалом дослідження слугували англомовні новинні тексти, опубліковані на провідних міжнародних онлайн-платформах BBC News та CNN International, корпус яких охоплює 100 новинних матеріалів різної тематичної спрямованості, зокрема з рубрик політики, міжнародних відносин, суспільства, економіки та науки. Встановлено, що лексичний рівень новинних текстів характеризується активним використанням суспільно-політичної та соціально-економічної термінології, клішованих мовних одиниць і лексем з імпліцитною оцінною семантикою, які забезпечують одночасно точність викладу та формування інтерпретаційної рамки сприйняття подій. З’ясовано, що синтаксична організація новинних матеріалів відзначається переважанням стандартизованих моделей, пасивних і безособових конструкцій, а також цитатних структур, спрямованих на об’єктивізацію інформації та мінімізацію авторської присутності. Прагматичний аналіз показав, що мовний вплив у новинному дискурсі реалізується переважно імпліцитно, через композиційну організацію тексту, ієрархізацію інформації та використання атрибутивних конструкцій і посилань на авторитетні джерела. Отримані результати дають підстави розглядати англомовний новинний дискурс як стандартизовану, але водночас динамічну мовну систему, у якій поєднуються термінологічна точність, синтаксична економність і прагматична спрямованість, що визначає перспективність подальших досліджень у межах медіалінгвістики та дискурсивних студій.