ПСИХОЛОГІЯ НОСІЇВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ТА ПІДЖИНА В НІГЕРІЇ: КУЛЬТУРНА ПЕРЕОЦІНКА - Самуель, У. У.; Матшепо, К. М. (Нова філологія, 2026)
У статті досліджується культурне сприйняття стандартної англійської мови порівняно з нестандартними різновидами, такими як піджин, у Нігерії. У ній обговорюється, як лінгвістична дискримінація впливає на психологічне благополуччя та соціальну ідентичність носіїв нігерійської піджин-мови. Дослідження базується на якісному підході. Дані були отримані з новин, спостережень, Міжнародного корпусу англійської мови (ICE) та інтерв’ю. Результати дослідження демонструють, що лінгвістична дискримінація щодо носіїв піджин-мови відбувається тому, що піджин несе культурну стигму та асоціюється з нижчим класом та неписьменністю. Стандартна англійська мова, успадкована від британських колоніальних господарів, сприймається як ознака освіти, класу та соціальної мобільності. Також через тиск, пов’язаний з необхідністю спілкуватися стандартною англійською, нігерійці, які розмовляють англійською, записуються на додаткові заняття, щоб удосконалити свій британський акцент. Напруженість між англійською мовою та мовою піджин підкреслює культурну політику мови, те, як мова та культура взаємодіють, формуючи комунікацію та ідентичність. Ця подвійність створює психологічний та соціальний тиск на носіїв мови, впливаючи на їхню самооцінку та усвідомлення своєї ідентичності. Незважаючи на це твердження, багато нігерійців перемикають коди та поєднують піджин, інші корінні нігерійські мови та англійську, створюючи гібридний культурний ресурс. У статті пропонується, щоб замість того, щоб забороняти чи карати його використання, вчителі впроваджували трансмовні стратегії, які поєднують піджин з англійською та рідними мовами, підвищуючи таким чином самооцінку та грамотність учнів.