ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНИЙ АСПЕКТ ТА ФЕМІНІСТИЧНА КРИТИКА ВЛАДИ США У П’ЄСІ “AMERICAN DAUGHTER” ВЕНДІ ВАССЕРШТАЙН - Остропальченко, Ю. В. (Нова філологія, 2026)
Статтю присвячено аналізу інтертекстуального аспекту п’єси Венді Вассерштайн “American Daughter” (1997) у контексті феміністської критики влади США кінця XX століття. У центрі дослідження знаходиться виявлення та інтерпретація інтертекстуальних зв’язків драматургічного тексту з реальними політичними та медійними подіями, насамперед, із так званим скандалом “Nannygate”, який вплинув на формування суспільного та політичного дискурсу 1990-х років. Аналізується, як звернення до політико-медійного інтертексту уможливлює художнє осмислення Венді Вассерштайн механізмів інституційного й символічного контролю, що функціонують щодо жінок у сфері державної влади. Особлива увага приділяється ролі інтертекстуальності як структуроутворюючого принципу п’єси, за допомогою якого приватна історія персонажа набуває узагальненого соціально-політичного значення. У статті показано, що інтертекстуальні посилання до правового та медійного дискурсів функціонують як інструмент феміністської критики, виявляючи гендерну асиметрію публічного простору та вибірковість механізмів політичної відповідальності. Методологічну основу дослідження становлять положення теорії інтертекстуальності та феміністської літературної критики, що дозволяє розглянути “American Daughter” як форму політичного висловлювання, спрямованого на деконструкцію уявлень про гендерну нейтральність американської демократичної системи. Отримані результати розширюють інтерпретаційний потенціал п’єси та можуть бути використані у подальших дослідженнях сучасної американської драматургії, політичного театру та гендерних досліджень.