«UKRAINE IS STILL INDEPENDENT AND FREE»: АНАЛІЗ ПРОМОВ ДЖОЗЕФА БАЙДЕНА ЩОДО ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Тимощук, Н. (Нова філологія, 2025)
Розвідка спрямована на вивчення лінгвістичних та функціональних особливостей політичного дискурсу Джозефа Байдена про українсько-російську війну. Актуальність публікації зумовлена необхідністю дослідження особливостей використання системи виражальних засобів та стилістичних прийомів у сучасному політичному дискурсі. Основною метою є аналіз засобів, які сприяють формуванню емоційного та психологічного впливу на аудиторію, а також визначення їхньої ролі у політичному контексті. Об’єктом дослідження є публічні виступи політиків як лінгвокультурне явище й невід’ємний складник англомовного мовнокультурного простору. Предмет дослідження – мовно-стилістичні особливості політичних промов Джозефа Байдена щодо війни в Україні. У роботі використано корпус із восьми промов 46-го Президента США. Для досягнення поставленої мети нами використано метод простого підрахунку даних, метод дискурсного аналізу, метод стилістичного аналізу, метод суцільної вибірки та порівняльний метод. Ми також використали інструмент корпусних досліджень «Voyant Tools». Результати показали частотність використання ключових лексичних одиниць, таких як Ukraine, world та people. Джозеф Байден використовує різноманітні стилістичні прийоми для досягнення бажаного ефекту, який визначається прагматичними характеристиками промови та специфікою аудиторії, перед якою виголошується промова. Аналіз стилістичних засобів продемонстрував часте використання метафор, евфемізмів, епітетів та стилістичної інверсії, що надають промовам емоційності та переконливості. Переконливості промовам президента США надає використання різноманітних комбінацій особових та присвійних займенників на позначення сторін політичної взаємодії. Проаналізувавши політичні промови Джозефа Байдена щодо російсько-української війни, ми висновуємо, що мовно-стилістичні особливості сприяють не лише передачі ключових ідей, але й формуванню позитивного іміджу політичного лідера, який виступає за демократичні цінності та підтримку України. Подальшого дослідження потребують особливості відтворення функціональних особливостей мовно-стилістичних засобів у перекладі промов Джозефа Байдена українською мовою.