ПЕРЕКЛАДАЦЬКІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ПРИЙОМИ: ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ВИКЛИКИ У ПЕРЕКЛАДОЗНАВСТВІ - Козачук, А. М. (Нова філологія, 2023)
Стаття стосується проблеми термінологічних невідповідностей в українських та англомовних перекладознавчих дослідженнях, які зумовлені різницею у відповідних наукових традиціях. Увагу, зокрема, приділено зіставленню термінологічного сегменту, що стосується перекладацьких трансформацій в українському перекладознавстві і перекладацьких технік – в англомовному. Традиційно перекладацькими трансформаціями називають прийоми, що передбачають перетворення одиниць тексту оригіналу в одиниці тексту перекладу (О. Селіванова). Досить великою підтримкою користується класифікація трансформацій, до якої входять: додавання, вилучення, перестановка і заміна. Саме заміна є найчастіше вживаною трансформацією у перекладі. Особливим різновидом заміни є компенсація, до якої вдаються у разі неможливості створення необхідного стилістичного ефекту аналогічними засобами мови перекладу. Також побутує думка про те, що трансформації використовуються переважно у комплексі, а не у чистому вигляді. В англомовному перекладознавчому дискурсі термін «перекладацькі трансформації» не використовується, натомість в емпіричних дослідженнях широкого поширення набув термін «перекладацькі прийоми» (англ. – translation techniques). Так само, як і у випадку з трансформаціями, не існує єдиної уніфікованої класифікації перекладацьких прийомів, хоча найвідоміші з них засновані здебільшого на концепції П. Ньюмарка. У статті детально аналізується класифікація прийомів, до якої входять: адаптація, посилення, запозичення, калька, компенсація, опис, дискурсивне створення, усталений еквівалент, узагальнення, лінгвістичне посилення, лінгвістичне стиснення, буквальний переклад, модуляція, уточнення, скорочення, заміна, перестановка і варіація (Л. Моліна, А. Албір). У результаті проведення паралелей між двома терміносистемами, зокрема, встановлено відповідність: адаптація ‒ локалізація, посилення ‒ додавання, запозичення ‒ транскодування, дискурсивне створення ‒ контекстуальний переклад, лінгвістичне посилення ‒ декомпресія, лінгвістичне стиснення ‒ компресія, модуляція ‒ (в низці випадків) антонімічний переклад, уточнення ‒ конкретизація, скорочення ‒ вилучення, перестановка ‒ заміна.