СИНЕРГЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АБРЕВІАЦІЇ В СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ - КІЙКО, С. В.; КУДРЯВЦЕВА, О. Д. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена розгляду синергетичного потенціалу абревіації у сучасній німецькій мові. Наведено низку класифікацій та таксономічний опис скорочень у сучасній німецькій мові, які проаналізовано з двох позицій – графемної та морфологічної. Властивості абревіатур описано з огляду на їх довжину, довжину їх вихідних фраз і фразових сегментів, що використані чи опущені при створенні абревіатур. Абревіатури покласифіковано за структурно-формальними ознаками та інформаційним навантаженням окремих літер.Дослідження має на меті дати відповіді на такі питання: Як розташовані графеми в ініціалізмах? Які моделі абревіації є найчастотнішими і чи трапляються оказіональні моделі утворення скорочень? Яка середня кількість букв у абревіатурах? Яке співвідношення ініціалізмів, інших видів абревіатур та кількості складових у вихідних словосполученнях? Загальна кількість омонімічних скорочень у німецькій мові, виписаних з 5-го видання словника абревіатур Duden, дорівнює 6403 одиниці, покласифіковані за різними моделями.Корпус проаналізовано на двох рівнях – графемному та морфологічному. На графемному рівні розглянуто кількість елементів абревіатур та їхніх вихідних фраз (моделі розташування ініціальних літер та їх співвідношення з вихідними складовими словосполучень), а також способи їх графічного представлення, в той час як морфологічний рівень враховує морфологічний склад абревіатур і їх вихідні фразові елементи, вживання та пропуск лексичних та функціональних слів. Встановлено, що розподіл кількості омонімічних абревіатур залежно від кількості позначуваних ними слів i словосполучень, а також залежність кількості омонімів від довжини абревіатур описується законом Менцерата і вписується у синергетичну модель омонімії.