КОМП’ЮТЕРНА ТЕРМІНОЛОГІЯ ЯК ВИД НОВОУТВОРЕНЬ В АНГЛОМОВНОМУ ДИСКУРСІ - Сюена, Лю (Нова філологія, 2023)
Поява великої кількості англомовних нововведень, які виникли внаслідок розвитку галузі комп’ютерних технологій і впровадження їх у різні сфери життя та діяльності представників англомовного світу, спричинила формування нової підсистеми англійської мови ‒ метатермінологічної системи галузі комп’ютерних технологій. Визначена метатерміносистема є штучним, абстрактним, синкретичним, ідеальним утворенням, теоретико-методологічна актуальність її виокремлення продиктована метою дослідження – необхідністю вирішення проблеми репрезентації цілісних фрагментів людського буття та реальності, її вербального втілення. Аналізована підсистема є складною, багаторівневою макроструктурою, яка репрезентує якісно нові модуси людського буття та реальності, опосередковані існуванням комп’ютера й інтернет-комунікації. Складний, багатовимірний характер і структурна організація метатерміносистеми англійської мови в галузі комп’ютерних технологій відображають сукупність і закономірність зв’язків, які існують між поняттями комп’ютерної сфери й іншими сферами життя та діяльності людини в англомовному світі. Поява поняття «метатермінологічна система» у мережі дослідницького лінгвістичного простору ХХІ століття зумовлено еволюційними змінами, що відбулися в цій галузі гуманітарного знання наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття. Завдяки концептуальній спрямованості лінгвістичних досліджень у напрямі їхньої міждисциплінарності та поліпарадигмальності це привело до узагальнення їхньої перспективи, включення досліджуваного матеріалу в якісно нові системи, про що свідчать наукові праці, присвячені вивченню мультимодальних просторів, концептосфер і концептосистем, фракталів, фреймових мереж, інноваційної логосфери. Ці й інші аспекти свідчать про сучасну загальнонаукову тенденцію до інтеграції та синтезу наукових знань.