КОДИФІКАЦІЯ СТИЛІСТИЧНИХ ПРИЙОМІВ У ДАВНЬОКИТАЙСЬКИХ МОВАХ ВЕНЬЯНЬ І БАЙХУА - Костанда, І. О. (Нова філологія, 2022)
Одним із центральних понять при розгляді проблем формування та нормування мов є поняття кодифікації, зокрема в процесі кодифікації досліджують та фіксують стилістичні прийоми та засоби їх досягнення. Зважаючи на те, що літературній мові кожного народу у відповідні епохи властива своя власна система стилістичних прийомів, центром уваги нашого дослідження є кодифікація стилістичних прийомів та їх вираження у китайських мовах веньянь та байхуа. Дослідження зумовлене необхідністю розгляду стилістичних прийомів форм тексту мов веньяня та байхуа, а також літератури з кодифікації стилістичних прийомів форм тексту стародавнього Китаю. Комплексний аналіз засобів досягнення стилістичних прийомів форм тексту наочно ілюструє відмінність та оригінальність стилістичних прийомів форм тексту у мовах веньянь та байхуа, а також демонструє ідею наступності у формуванні означених вище мов. Розгляд стилістичних прийомів, етапів їх формування та кодифікації, показує важливість стилістичних аспектів для розвитку китайської мови та культури. Дослідження кодифікації стилістичних прийомів досягається через розгляд літератури, яка є носієм стилістичних прийомів, історію розвитку стилістичних прийомів у мовах веньянь та байхуа, аналіз особливостей стилістичних прийомів форм тексту. У роботі було використано зіставний метод, описовий метод для класифікації та інтерпретації досліджуваних мовних явищ, історичний та порівняльно- історичний методи. Досліджувались стилістичні прийоми та засоби їх досягнення у мовах веньянь та байхуа через процеси кодифікації та формування стилістичних прийомів мов веньянь та байхуа. Усебічний аналіз історії та концепції стилістичних прийомів у традиційних формах літератури та видів тексту може покласти початок новим науковим розвідкам у галузі стилістики та перекладознавства.