CONCEPT BELLICOSITY IN COMMUNICATION AND CULTURE OF MODERN FRENCH (BASED ON THE ARTWORK OF AMELIE NOTHOMB) - Myronova, N. V. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено дослідженню етнокультурної специфіки лінгво- культурного концепту BELLICISME у комунікативному просторі Франції. Теоретичне підґрунтя роботи становить комплекс наукових праць когнітивно-комунікативного спрямування, зокрема з лінгвоконцептології з акцентом на розмежування поняттєвої, образної та ціннісної інформації у структурі концепту, включаючи концептологію тексту, дискурсу, робіт з теорії словесного поетичного образу, з теорії концептуальної метафори. Критичне осмислення теоретичних джерел з філософії, антропології, культурології, археології, релігієзнавства, історії, лінгвоконцептології стосовно концепту «войовничість» сприяло його визначенню як багатовимірного ментального утворення, що структурується поняттєвим і образно-ціннісним компонентами, і піддається переосмисленню в художньому дискурсі сучасної французької мови. Застосована комплексна методика дослідження, що включає такі спеціальні лінгвістичні (гіпотетико-дедуктивний, дискурсивний, комунікативно-прагматичний) методи із залученням лінгвокогнітивного методу (методики фреймового, семантико-когнітивного аналізу), дозволила розв’язати поставлені дослідницькі завдання і досягти наукової мети, а саме: за логіко- поняттєвим принципом із залученням лексикографічних джерел визначити структуру концепту BELLICISME з виділенням його ядра та периферії та засоби його вираження, репрезентація яких у французькій лінгвокультурі відбувається на рівні слів, словосполучень, речень, тексту, і побудувати його модель на матеріалі сучасної французької мови та в індивідуально- авторській концептосфері на матеріалі художніх текстів А. Нотомб, дослідити лінгвокультурну специфіку реалізації концепту BELLICISME у сучасній французькій прозі. Практичне значення одержаних результатів полягає у розширенні теоретичних і методологічних основ дослідження концептів у лінгвокультурному аспекті, у внеску результатів і висновків роботи у сучасне романське мовознавство, а саме у когнітивну лінгвістику, лінгвоконцептологію, зокрема художню, завдяки поглибленню уявлень про концептуалізацію войовничості у сучасній французькій прозі, реконструкції концепту BELLICISME та визначенню засобів його вербалізації у сучасній французькій мові, дослідженню лінгвокультурної специфіки його реалізації.