КОНФЕСІЙНА ЛЕКСИКА В ПОЕТИЧНОМУ ДИСКУРСІ ОЛЕГА ПОПОВА - Ліштаба, Т. В. (Нова філологія, 2020)
У статті проаналізовано твори сучасного українського поета Олега Володимировича Попова. Виділено найбільш уживані конфесійні лексеми, визначено їхню стилістичну роль і нові лексико-семантичні прояви цих мовних одиниць. Зазначено, що в мовознавчій науці дотепер немає єдиного визначення лінгвістичних термінів, що відбивають процеси в релігійній сфері. Такі лексичні утворення називають по-різному: богословською лексикою, релігійно-християнською лексикою, релігійною термінологією, сакральною лексикою, конфесійною лексикою. У пропонованому дослідженні кваліфіковано лексеми аналізованого різновиду як конфесійну лексику (терміни «релігійна лексика» та «сакральна лексика» ужито як синоніми). З’ясування особливостей уживання конфесійної лексики у творах поета дозволить осягнути глибину його світовідчуття, що сприятиме кращому розумінню творчості митця. Це й актуалізує вибір тематичного напряму пропонованої статті. Виявлено, що у віршових творах митця величезний семантичний масив становлять власні назви біблійної та релігійної тематики. Такі стилістичні прийоми сакралізують текст, наповнюють його духовним смислом. Найбільш уживаними в конфесійній семантиці є абстрактні лексеми «душа» й «серце». У поетосфері Олега Попова вони переосмислюються в конкретних образах. Наголошено на тому, що ідейно-концептуальна основа релігійного мовлення визначає специфіку всіх мовно-виразових засобів, реґламентує таким чином їхній функціонально-семантичний статус. Часте використання в поезії Олега Попова великої кількості релігійної лексики, уживання її в різних контекстах свідчить про те, що це поет із глибокою християнською символікою, оригінальними художніми образами, нетрадиційними мистецькими підходами навіть до традиційних в українській літературі та культурі понять. Водночас митець закорінений у традиції та звичаї свого народу, у християнську релігію й віровчення. Уживання сакральної лексики в поетичному дискурсі автора надає віршам особливо проникливого, пафосного й урочистого характеру.