СОЦІОЛІНГВАЛЬНІ ПАРАМЕТРИ ІННОВАЦІЙ СФЕРИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НІМЕЦЬКІЙ МОВІ - Гринюкова, Р. А. (Нова філологія, 2020)
У статті розглянуто роль інформаційних технологій у житті людини та зміни в словниковому складі німецької мови, пов’язані з розвитком інформаційних процесів. Сьогодні інновації у сфері інформаційних технологій здійснюють як позитивний, так і негативний вплив на різні сфери соціального життя німецькомовного суспільства: промисловість, економіку, освіту, медицину, культуру. Щорічно з’являються технологічні новинки, з появою яких повсякденне життя людини стає набагато ком- фортнішим. Розвивається тенденція збільшення багатофункціональності речей, що оточують людину. Мобільні телефони, наприклад, перестали нести свою функцію тільки лише як засоби зв’язку – їхній функціонал зріс практично до рівня персональних комп’ютерів. За останнє десяти- ліття смартфони зробили революцію в нашому житті й стали улюбле- ним засобом повсякденного вжитку: окрім дзвінків, надсилання повідо- млень електронної пошти та SMS, понад два мільярди людей у всьому світі зараз використовують ці пристрої для навігації, бронювання поїз- док, порівняння оглядів товарів і цін, відстеження новин, перегляду філь- мів, прослуховування музики, відеоігор та для спілкування в соціальних мережах. Розробляються гаджети, які здійснюють контроль фізіологіч- них показників людини в режимі реального часу. З’явилася технологія дистанційного керування інфраструктурою житла «розумний дім». Все більша кількість побутової техніки має вбудований процесор і може з’єд- нуватися з іншими гаджетами. Одним із найбільш значних наслідків про- гресу інформаційних технологій є електронна торгівля через Інтернет як новий спосіб вести бізнес, який здатний радикально змінити економічну діяльність та соціальне середовище. Він уже задіяв такі об’ємні сектори, як зв’язок, фінанси та роздрібна торгівля і поширюється на сфери освіти та охорони здоров’я. Результати проведеного дослідження дозволяють зробити висновок, що утворення неологізмів найбільш інтенсивно від- бувається в таких сферах, як «сучасна інформаційна техніка», «соціальна комунікація», «мобільний зв’язок», «дозвілля та розваги», «економіка та торгівля», «здоров’я та фітнес», «повсякденне життя», «освіта та нав- чання», «фінансовий ринок». За ілюстративний матеріал використано онлайн-проекти «Wortwarte» та «OWID».