ЛІНГВОКУЛЬТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАЗЕОЛОГІЧНИХ ОДИНИЦЬ ІЗ КВАНТИТАТИВНИМ КОМПОНЕНТОМ-ЧИСЛІВНИКОМ (НА МАТЕРІАЛІ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ) - Воронько, Г. М.; Крук, З. М.; Луцик, Н. М. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено дослідженню лінгвокультурних особливостей фразеоло- гічних одиниць із квантитативним компонентом-числівником. Проаналізовано праці вітчизняних та закордонних мовознавців, що працювали у сфері лінгво- культурології, показано розбіжності в їхніх поглядах щодо визначення основної лінгвокультурної особливості та національно-культурної специфіки фразео- логічних одиниць. Висловлюються гіпотетичні припущення щодо культурно- мовної специфіки французької ідіоматики. Особливу увагу приділено кодо- вим знакам, які відображають числа у французькій фразеології. У дослідженні застосовано лінгвокультурологічний підхід. Матеріалом досліджень слугували фразеологічні одиниці, дібрані методом суцільної вибірки, з фразеологічного словника французької мови Я. Рецкера та електронного словника AB-lingvo. У лінгвокультурологічному закрої особливу увагу привертають фразеологічні одиниці, що містять у своєму складі квантитативний компонент-числівник. У статті виділено деякі лінгвокультурні особливості фразеологізмів французь- кої мови. Проаналізовано символічне значення числівників один (un, une), два (deux), три (trois), чотири (quatre), п’ять (cinq) та сто (cent) в лінгвокультуроло- гії. Описано етнокультурну символіку даних числівників та їх кодових знаків у складі фразеологічних одиниць французької мови. Зроблено спробу виявити частоту вживання досліджуваних мовних одиниць із квантитативним компонен- том-числівником у французькій фразеології. У дослідженні виділено також спе- цифічні властивості фразеологічних одиниць та їх квантитативних компонентів, символічне значення яких формує національну специфіку в лінгвокультуроло- гічному аспекті. Результатом дослідження є виявлення національно-культурної маркованості фразеологічних одиниць із квантитативним компонентом-числів- ником, яка залежить від вживання та тлумачення квантитативного компонента в лексичному оформленні цих одиниць крізь призму культурного, ритуального, соціального, міфопоетичного його розуміння представниками французького етносу. Отже, квантитативна одиниця як певна етнокультурна реалія стає кон- ституентом фразеологічного образу і в такий спосіб відбиває певну стереотипну модель творення подібних фразеологізмів і прислів’їв.