ЛІНГВІСТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ НЕОЛОГІЗМІВ У КІБЕРСПОРТИВНІЙ ЛЕКСИЦІ - Байтерякова, Н. Ю.; Авраменко, К. В.; Печерський, Є. В. (Нова філологія, 2020)
У статті розглядаються особливості механізмів утворення неологізмів та тен- денції запозичення іншомовних слів в англійській кіберспортивній лексиці. Необхідність такого дослідження пояснюється тим, що кіберспортивна лек- сика має у своєму арсеналі багато специфічних термінів, професіоналізмів і номенклатурних знаків. Однак провідну роль у цій лексиці частіше відіграє сленг, головними інструментами якого є неологізми й оказіональні жаргонізми. Аналіз значної кількості неологізмів, запозичених слів, а також абре- віацій, що використовуються в англомовній кіберспортивній сфері, дає змогу виявити деривативні шляхи в цьому лексичному середовищі: кон- версія, полісемантичні зсуви, абревіації різних форм та видів. Прикладами кіберспортивних неологізмів, що виникли шляхом конверсії, є такі слова: to farm (від іменника a farm), an ultimate (від прикметника ultimate), public. Поширеним є метод надання нових значень слову, наприклад unit (у кіберспортивному контексті має кілька значень), own, що не лише отримало нового значення, але й шляхом афіксації утворило похідне слово ownage. Одним із найпоширеніших способів утворення кіберспортивних неологіз- мів є абревіація. Важливо, що абревіації піддаються окремі складні слова (teleportation – tp), словосполучення (non-player character – NPC, damage per second – dps) та навіть цілі усталені фрази (away from keyboard – afk). Також зустрічаються випадки утворення ускладнених абревіатур шляхом дода- вання до наявних абревіатур окремих морфем, внаслідок чого виникають похідні слова (tp-out). Іноді словосполучення скорочуються до одного слова, але залишають ті самі значення (ultimate ability було скорочено до ultimate). Більшість досліджених неологізмів демонструють тяжіння кіберспортив- ного сленґу до стислості, зумовленої необхідністю швидко друкувати або вимовляти слова в чаті. Таким чином, дослідження ілюструє основні шляхи утворення спеціаль- ної лексики в чітко встановленому контексті кіберспорту та відкриває перспективу подальшого дослідження лексикону комп’ютерних розваг.