ІСТОРИЧНА ДИНАМІКА КОМІСИВНИХ ПЕРФОРМАТИВІВ У НІМЕЦЬКОМОВНОМУ ДІАЛОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ ХV–XXI СТ. - ШЕВЧЕНКО, В. М. (Нова філологія, 2017)
Статтю присвячено вивченню історичної динаміки комісивних мовленнєвих актів перформативної форми у німецькомовному діалогічному дискурсі та встановленню сталих та перемінних характеристик комісивних перформативів в діахронії. Історичні зміни комісивних перформативних мовленнєвих актів стосуються перформативних дієслів і прагматичних маркерів. Значному варіюванню підлягають набір і частотність перформативних дієслів, які виражають обіцянку. У дискурсі XX–XXI ст. зменшується кількість перформативних дієслів та маркерів з семантикою обіцянки і натомість спостерігається збільшення частотності імпліцитних комісивних перформативів, а також комісивних перформативних мовленнєвих актів у метакомунікативній функції.