ПАРАМЕТР ІКОНІЧНОСТІ ЯК КООРДИНАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА МОВНОГО ТИПУ - КОЗЛОВА, Т. О. (Нова філологія, 2016)
У статті представлено нетрадиційний підхід до класифікації мов. На відміну від загальновизнаних класифікацій, побудованих з урахуванням генетичного, ареального чи структурного критеріїв, а також соціальної (функціональної) типології мов, запропонований підхід ґрунтується на концепції мови як системно-знакового утворення. Висувається гіпотеза про те, що специфічна організація семіотичного простору за допомогою різних за рівнем абстрактності складників коду виявляється у кількісно репрезентативних групах мов, а отже, може вважатися координаційною характеристикою мовного типу. Продемонстровано, що в окремих групах мов існує тенденція до іконічного (ідеофонічного) кодування певних ділянок концептуальної картини світу.