ПОНЯТТЯ «ЛІНГВОКУЛЬТУРНИЙ ТИПАЖ» У ЗІСТАВЛЕННІ З ІНШИМИ ПОНЯТТЯМИ У СИСТЕМІ ГУМАНІТАРНИХ НАУК - РУСАКОВА, А. В. (Нова філологія, 2017)
У статті розглядаються принципи та загальні фактори, які становлять теоретичну основу для семантико-когнітивного дослідження художнього втілення поняття «лінгвокультурний типаж». Також розгляд цього питання передбачає аналіз дослідницьких підходів відповідних наукових галузей – лінгвокультурології, гендерної лінгвістики, лінгвоперсонології, а також визначення переваг когнітивного підходу – до тлумачення поняття «лінгвокультурний типаж» з метою встановлення його кореляції у системі гуманітарних наук із такими поняттями, як «тип», «концепт культури», «гендерний стереотип», «мовна особистість», «модельна особистість» та ін.. Оскільки, говорячи про інтеграцію гуманітарного знання сьогодні, загальновідомим фактором в обґрунтуванні актуальності тих чи інших наукових проектів у лінгвістиці є її тісна взаємодія з такими науками, як психологія, соціологія, літературознавство, культурологія та ін.