ЕВРИСТИЧНА Й ІНТЕГРУВАЛЬНА РОЛЬ СИНЕРГЕТИКИ В ЛІНГВІСТИЦІ - ПІХТОВНІКОВА, Л. С. (Нова філологія, 2017)
У статті визначено місце і роль синергетичних понять та інструментарію в лінгвістиці. Лінгвосинергетика відноситься до лінгвістичних наук нового покоління; вказано тип завдань, які вона може вирішувати на відміну від лінгвістичних наук попередньої формації. Становлення кожного лінгвістичного об’єкта є суперечливий процес конкуренції та взаємодії між цілями створення об’єкта і обмеженнями в його розвитку – між атракторами та репелерами. Стисло окреслено механізм самоорганізації мовленнєвих творів, дискурсу; вказано роль евристики як «пошукової поведінки» адресанта при створенні мовленнєвих творів різного типу. Особливо відзначено креативну роль понять та їх визначень у лінгвосинергетиці, підґрунтям яких є концептуальна метафора.